31 обитатели на дом за възрастни хора в добричкото село Опанец са дали положителна проба за коронавирус.

14 от тях са били ваксинирани с две дози от препарата на Pfizer. Повечето от заразените са без симптоми на COVID-19, съобщава NOVA.

Повечето от заразените са без симптоми на COVID-19.

Увеличава се заболеваемостта от коронавирус в Добричка област
 

От РЗИ в град Добрич обясниха, че се е стигнало до заразяване, защото заразата е пламнала много скоро след ваксинацията в края на февруари, съответно хората не са имали време да изградят антитела.  Смята се, че заразата е влязла в дома отвън, тъй като никой от персонала не е пожелал да се ваксинира. 

"Първите симптоми се проявяват на 7 март, така, че винаги, когато поставяме втората игла на хората, които ваксинираме с Pfizer, ние казваме, че следващите 2 седмици трябва да продължават да спазват всички мерки", обясни директорът на РЗИ – Добрич д-р Светла Ангелова.

Според нея заразата може да се внесе само чрез персонала, от който нито един не е пожелал да се имунизира. 

По-късно на брифинг в Бургас здравният министър Костадин Ангелов също коментира случая. Той уточни, че от тези 14 души с положителни проби всички са в добро състояние, като сама двама имат много леки симптоми. 

"Доказа се, че тези, които са ваксинирани, могат да пренасят вируса. Всички научни твърдения се оказаха верни", посочи той.

"Всеки, който е ваксиниран, може да е носител на вируса, може да се зарази, може да развие лека клинична картина, но няма да боледува тежко и да загине", поясни министър Ангелов.

 
NOVA