12 младежи вече си взеха тоалети в акцията Облечи абитуриент
12 младежи вече си взеха тоалети в акцията Облечи абитуриент / Дарик Добрич

Уникалната акция в Добрич "Подай ръка! Облечи абитуриент" набира пълна скорост. Макар и късно обявена, кампанията, инициирана от Бранимир Николов и Валентин Андреев - Рафе, вече е зарадвала дузина млади хора с безплатен тоалет за празника.

В зала до входа на Младежкия дом, всеки ден от 10.00 до 18.30 ч. са изложени облекла и аксесоари за абитуриентския бал. Те са предоставени от добричлии в полза на младежи - зрелостници с финансови затруднения или просто решили, че искат да са облечени на бала си с нещо подарено.

Набрани са над 100 тоалета и аксесоари, много от които вече са дарени. В залата дрехите могат да бъдат пробвани и съчетани подходящо с помощта на две доброволки към акцията. Сред тях доминират дългите рокли, но има и костюми за момчетата. Материите са разнообразни - сатен, шифон, тафта, дантела. Костюмите са черни или сиви, има и вталени и широки сака. Постъпили са и много обувки, чанти и бижута. Важно е, че повечето дрехи са от последните години, има дори нови с етикети, отбеляза доброволката Диана Стрезова. Тя смята, че българинът трябва да е по-практичен и солидарен към подобни кампании, както и да забрави скрупулите си и без да се притеснява да ползва подарени дрехи, особено нужни за еднократно обличане.

Сред даренията за акцията има и облекла, предоставени от кмета Детелина Николова. Някои от тях вече са избрани от абитуриентите. (В средата на снимката костюм, дарен от Николова)

12 младежи вече си взеха тоалети в акцията "Облечи абитуриент"
netinfo

Акцията продължава до 21 май, като нераздадените тоалети ще се запазят за догодина, когато ще бъдат изложени отново за даряване, но много по-рано - през февруари.

Постъпили са и много не официални, ежедневни дрехи. Те са опаковани и ще бъдат предоставени на директорите на училища в Добрич, които ще ги раздадат в началото на учебната година на деца от социално слаби семейства.

12 младежи вече си взеха тоалети в акцията "Облечи абитуриент"
netinfo