/ Държавна опера-Бургас
Веса Тонова за
97087
Веса Тонова за
  • Веса Тонова за
Едно от най-зрелищните балетни произведения „Баядерка“ по Лудвиг Минкус, ще бъде показано за пръв път на бургаска сцена в 19:00 часа, на 26 април. Хореографите посягат към творбата изключително рядко заради високото ниво на изпълнение и огромният брой участващи балетисти.
 
Постановката е на Бургаска опера и дългогодишната прима на Софийска опера и балет Веса Тонова, която в момента е в местния екип. Произведението е известно най-вече със сцената от Царството на сенките, призната в балетното изкуство за шедьовър в кордебалета.
 
Сценографията ще бъде на известния художник и сценограф Иван Токаджиев, художник на костюмите е Цветанка Стойнова. „Баядерка“ разкрива трагичната любовна история на индийската танцьорка в храм Никия и воина Солор. 
Любовта им разгневява великия брамин, влюбен тайно в танцьорката, и принцеса Гамзати, влюбена в Солор.
 
Раджата, баща на Гамзати, е обещал на дъщеря си Солор за съпруг. Отмъстителната принцеса скрива змия в кошница цветя, предназначена за Никия. По време на танца на баядерката на празненство в храма тя е смъртно ухапана от змията. Браминът предлага противоотрова на Никия в замяна на любовта й, но тя отказва.
 
Умирайки, тя напомня на Солор за неговата клетва за вечна вярност. Солор е съкрушен от смъртта на любимата си. Под влияние на опиати той се пренася в Царството на сенките, където среща духа на Никия. Завърнал се в реалността, той не може да се отърси от спомена за срещата. На сватбеното тържество на Гамзати и Солор, преди размяната на клетвите за вярност, храмът е срутен от земетресение.
 
Всички загиват, а духовете на Никия и Солор най-накрая се събират в отвъдното.

Чуйте Веса Тонова в звуковия файл: