Зооинспекторите тръгнаха след бургаските кучета
Зооинспекторите тръгнаха след бургаските кучета / netinfo

Общинските инспектори извършиха серия от проверки по сигнали на граждани, че в Борисовата градина се разхождат свободно кучета без повод и замърсяват околната среда. Кварталният парк е едно от най-проверяваните места, тъй много от собствениците на домашни любимци го предпочитат за разходка. Тази седмица там са съставени 8 протокола с предписания заради нарушение на Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за закрила на животните. От януари досега зооинспекторите са съставили общо 49 констативни протокола за нарушения и 10 акта.
В Борисовата градина има оградена специална площадка, в която кучетата може да бъдат пускани свободно. Това до голяма степен намали случаите на нарушения, но въпреки това има граждани, които не спазват правилата, казват инспекторите. Те проверяват още дали кучето има поставен чип. Манипулацията на домашното животно се извършва, когато навърши 4 месеца.
Бургас е първият град в България, който въведе зоополиция. Тя контролира предимно собствениците на животни за изпълнението на задълженията им, които се отнасят за отглеждането, разхождането и стопанисването на домашните любимци.
Гражданите могат да подават сигнали за нарушения на телефон 056/ 84 38 91 и 056/ 84 15 60.