/ DarikNews.bg - архив
Музикалното събитие „Златната Диана“ на 2019-а отново отправя предизвикателство към почитателите на класическата музика с амбициозна и изключителна разнообразна програма. В четирите дни на фестивала от 21 до 24 април на ямболска сцена идват виртуози от световна величина. Сред тях са неподражаемият цигулар Светлин Русев и соло обоистът на Щутгартската опера Иван Данко.

Ямбол събира десетки хиляди гости от страната и чужбина с фестивали /СНИМКИ/


Талантливият музикант, родом от Словакия, ще бъде звездата на тържественото откриване на 21 април, неделя. Концертът е от 11.30 часа в залата на ямболския Безистен. Иван Данко е добре познат на българската публика като солист на Симфоничния оркестър на БНР през 2018г., както и на Софийска филхармония под палката на маестро Илиевски през 2016 г.

Програмата на откриването стартира с два концерта за обой от Антонио Вивалди и Алесандро Марчело. Домакините от Камерен оркестър „Дианополис" ще я допълнят с едно от най-познатите за широката публика произведения - Адажиото на Томасо Албинони. Концертмайстор е Красимира Султанова, диригент - Константин Илиевски.

През втората вечер на фестивала в Ямбол гостува Държавна опера Пловдив с оперния спектакъл „Така правят всички“ от Волфганг Амадеус Моцарт. Изключително забавният сюжет на операта е базиран върху едноименната комедия на Уилям Шекспир. Представлението на пловдивската опера е гаранция за класически хумор и прекрасни мелодии в Зрителната зала на читалище „Съгласие“ на 22 април (понеделник), от 19:00часа.

Третият концерт в програмата на музикалните празници ще изненада публиката с интересно предложение в пълен контраст с останалите вечери от фестивала. Това е соловият концерт (рецитал) на младия и харизматичен виртуоз Стоян Караиванов - на 23 април, вторник, от 19:00 часа в залата на Безистена. Караиванов е носител на поредица награди от национални и международни конкурси по акордеон и баян, отличен е с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата.

Заключителният концерт на 24 април ще бъде логичен апотеоз на музикалните празници. Фестивалният симфоничен оркестър, както винаги е подготвил много изненади и разнообразни мелодии. Тази уникална по рода си среща на музиканти, традиционно ръководени от маестро Константин Илиевски и концертмайстора Красимира Султанова, винаги успява да развълнува и вдигне публиката на крака. Специален гост и солист на тържественото закриване е виртуозният цигулар  Светлин Русев, като това е второто му участие в ямболския фестивал в рамките на две години.

Музикалните празници „Златната Диана 2019“ се реализират с изключителната подкрепа на община Ямбол. Организатори са още Общинско предприятие „Туризъм и култура“, Камерен оркестър „Дианополис“ с диригент и главен художествен ръководител Константин Илиевски, Ямболска регионална туристическа асоциация, партньор - Народно читалище „Съгласие - 1862“. Билети за концертите могат да бъдат закупени от касата във фоайето на Голямата зала на общината. Телефон за контакт и заявки: 0876/ 694-083.