Снимки: Facebook
Снимки: Facebook
Постове в социалната мрежа, илюстриращи нагледно ситуацията след масовото избиването на прасета в Зидарово, където беше регистрирано огнище на Африканска чума, разгневиха директора на БАБХ – Бургас д-р Георги Митев. В средата на юли там бяха умъртвени 107 домашни животни, след като взетите проби потвърдиха наличието на опасния вирус в селото.
 
 

 

Публикувахте от Доника Мангова в Събота, 20 юли 2019 г.


На кадрите се виждат веещи се по тръни и храсти защитни облекла, с които службите са били снабдени по време на избиването на животните. А под купчина пръст край близката река, твърдят местните, те собственоръчно загробили захвърлените от служителите на агенцията мъртви прасета. Опасенията им са, че през есента, когато реката става пълноводна, ще се стигне до разпространение на заразата в огромен периметър, ако въобще има такава.
 

Д-р Георги Митев

„Как така сами? Да ми кажат кои са ги заравяли, за да можем да ги глобим“, коментира пред „Дарик“ д-р Митев и допълни: „Освен на нашите служители, защитни облекла раздадохме и на колегите от Горското. Така че аз не мога да кажа на кого са, но мога да ви уверя, че са взети мерки да ги приберем и да ги изгорим, каквато е и процедурата в такива случаи.“.

Д-р Митев отново обясни, че редът, по който животните се загробват, е строго определен. Мястото е съгласувано с „Басейнова дирекция“ – Варна и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас.
 

Снимка: Facebook

Къде са прасетата от Зидарово?

„Това, което се твърди в постовете в социалната мрежа е провокация. Искате точни координати на мястото – по-късно. В момента не мога да ви дам“, каза д-р Георги Митев. И пред репортер на „Дарик“ в прав текст заяви: „В Зидарово сами да заравят прасетата?! Те по-скоро биха ги изяли.“