/ Пресцентър
Бургас е поставен в трудна ситуация, защото дори и да се привлече голям инвеститор, то няма достатъчно работещи хора. Съмнявам се, че многото бургазлии, които напуснаха града и се устроиха на други места, ще се върнат тук.

Живко Табаков: Зад мен стоят само гражданите, ще се допитвам до тях

Въпросът, пред който сме изправени, е дали за 5 години можем да върнем част от тези хора. Все пак трябва да отговорим кадрово на големите инвеститори“, Това заяви кандидатът за кмет Живко Табаков.

Още при обявяването на кандидатурата си, той пое ангажимент да потърси мнението на специалистите и жителите на Бургас по възлови въпроси за развитието на града, като в продължение на десет седмици ще фокусира общественото внимание върху най-важното за Бургас. Първата тема бе свързана с интересът на инвеститорите и алтернативите на града да се превърне в център на тежката, леката промишленост, логистиката, транспорта и пр.

Според него, градът е способен да привлече голям работодател като международната компания „Amazon”- създадена от американския предприемач Джеф Безос. Стартирала с продажба на книги, а към днешна дата, тя е един от най-големите портали за онлайн търговия.

Предсрочно: Живко Табаков ще се кандидатира за кмет на Бургас

„Трябва да станем логистичен хъб и да изградим логистични бази, в които стоките да са директно в складовата база. Идеята за „Amazon” заслужава подкрепа и такава голяма компания би била привлечена именно от географското ни положение.

Подкрепям всяко развитие и разрастване на индустриалните зони”, коментира Табаков в разговор с  Бисер Манолов – един от основателите на Българската дилърска асоциация, ръководител в продължение на два мандата на Фонда за гарантиране на влоговете на банките, и Валентина Косева- управител на хотел в Свети Влас.

 Манолов поясни, че Amazon” имат само един логистичен хъб в Източна Европа, който се намира в Гданск, Полша. „Аз не мисля, че може да има по-подходящо място от Бургас. Тук може да се обхване не само Черноморския регион, но и Балканите.

Много добра идея, която може да бъде полезна на обществото”, сподели той. „Проблемите в бургаската икономика не са малко, като най-съществените от тях са ниското възнаграждение, сезонност и несигурност при наемането на работна ръка. За жалост няма и големи предприятия, които да инвестират в Бургас.

За града е много важно да бъде привлечен голям инвеститор, който да даде поне 500 работни места. Смятам, че един кмет и неговата администрация могат да изиграят роля в привличането на големи компании. Трябва да се маркетираме на международните пазари, така както правят Пловдив и Варна. Бургас започна да попада във все по-конкурентна среда с градове като Ямбол, Сливен и Разград.

Живко Табаков: За туризма у нас - само хубаво. И надежда за чудо

Изграждането на логистичен парк бе добра идея и действително има голям интерес към него, но там инвестициите са преди всичко в сферата на услугите и ремонтите. Големите инвеститори не значат само тежка промишленост”, заяви Табаков. Другите важни за бургазлии въпроси бяха как в Бургас да се развива бизнес и дали повечето чейндж бюра и заложни къщи са вредни или полезни за икономиката.

Според Бисер Манолов, всяко крайно мнение във финансите било грешно. Екзотично звучало, че повече чейндж бюра значело и по-малко безработица. Световната тенденция сега била да намаляват кешовите разплащания, което не било добра новина за обменните бюра.

„Заложните къщи са игра с огъня. Хората, които използват такива услуги, са по-скоро отчаяни. Не трябва да се подхожда рязко и да се взимат пари, които могат да не се върнат в рамките на месец или два. Тенденциите при банките е да се използва интернет банкирането.

Бих акцентирал върху темата как да се финансират младите предприемачи. Ролята на общината може да бъде като модератор между така наречените стартъпи - рискови капитали, които искат да инвестират в рискови начинания.

Това са млади предприемачи, които технически не могат да вземат банкови заеми, защото нямат активи. Общината може да направи такъв форум, съвместно с Банката за развитие. Не е лишено от логика и банките да имат такива отделни фондове за подкрепа на младите предприемачи”, каза още той.