Живко Табаков отхвърли възможността за коалиция със СДС.
Живко Табаков отхвърли възможността за коалиция със СДС. / Снимка: Лалка Димитрова
Общинският съветник от ДБГ и лидер на партията в Бургас - Живко Табаков ще се кандидатира за кмет на Бургас. Той обяви решението си преди минути на брифинг в офиса на партията в града, както и намерението си в следващите месеци преди началото на предизборната кампания за местния вот да зададе 10 важни въпроса към местния парламент и управляващите.
 

Живко Табаков: За туризма у нас - само хубаво. И надежда за чудо


Табаков припомни, че през изминалите четири години в Общински съвет - Бургас предложенията му, свързани с туризма, културният живот и дори изборите са били отхвърлени, а той самият като опозиция - изолиран от колегите си. 

"Ще търсим диалог само чрез хората. За тези 4 години, през които съм общински съветник, винаги съм се допитвал до тях. Сега срещам гням, но и гордост, че са бургазлии. Те съзнават, че Бургас има повече бъдеще, отколкото минало, но това не е достатъчно, за да живеят добре“, подчерта Живко Табаков.

До него застанаха общинският съветник Стоян Грозев, д-р Светослав Тодоров-лекар в отделението по „Неврохирургия“ към УМБАЛ-Бургас и Светла Белчева, председател на Асоциацията на домоуправителите. Табаков посочи именно тях  като експерти и хора с изявени граждански позиции, които ще са в листата за предстоящите местни избори.

"През последните години Бургас е даван за пример за най-добър град в страната, но това според нас не кореспондира с истината. Приоритетите винаги остават на заден план - доходи, инвестиции, мръсен въздух, децентрализация. За нас Бургас е кауза и считаме, че в конкурентна среда се раждат най-добрите решения за града", каза Стоян Грозев.

В следващите десет седмици Табаков ще постави на дневен ред 10 важни теми, свързани с намаляването на данъците, социалната политика на общината, екологията, туризма и стимулирането на местната икономика.

Към момента все още се обсъжда формата за явяването му на изборите-като самостоятелен кандидат, издигнат от инициативен комитет или в коалиция. Табаков обаче категорично отхвърли възможноста партньорство със СДС, а извървяния съвместен политически път, той определи като „разочароващ“. Евенуални съмишленици ще търси в лицето на ДСП и „Да, България“.