/ netinfo
Живко Табаков за районните кметове
100744
Живко Табаков за районните кметове
  • Живко Табаков за районните кметове
272,5 млн. е бюджетът на община Бургас - естествено е тези средства да бъдат разпределени пропорционално. Тези средства са в Община Бургас и тя взема решение акцент да бъде образованието, благоустрояване на улици и т.н. 

Ако има районни кметове, да ще има конкуренция и ще има разногласия в ОбС, но това е демокрацията, а резултатът ще е в полза на всички граждани. Това заяви в ефира на „Дарик“ общинският съветник Живко Табаков от ИК  „За развитие на местната демокрация“ в отговор на въпрос няма ли районирането да отвори ниша за корупция.
 

Подписка: Кметовете по райони да са избираеми


Гражданската група провежда от седмица разяснителна кампания за въвеждането на райониране в Бургас и пряк избор на районни кметове по подобие на София, Пловдив и Варна. Пред „Дарик“ Табаков коментира, че подобна реформа в местното самоуправление ще намали дисбаланса между развитието на централната градска част на Бургас и по-отдалечените квартали.

„В началото на 90-те години това беше модел, който работеше в Бургас. Такова управление виждахме и в Русе, Стара Загора, Плевен. Много бургазлии не знаят, че териториалните дирекции обслужват до 57 хил. души, което е огромно население. Тези дирекции нямат свой бюджет и инструменти, с които да се борят за решаването на проблемите на бургазлии в самите райони“, смята Табаков.
 

Живко Табаков: Не се страхувайте да чертаете пред себе си нови хоризонти


Предстои искането за райониране на града да бъде разгледано от местния парламент. За тежест, от инициативния комитет за развитие на местната демокрация ще приложат и подписите на бургазлии, които подкрепят идеята.

„Очаквах да има по-голяма инициативност на народните представители, защото не е идеята това да се въведе само в Бургас. Очакваме общинските съветници и Общината да ни подкрепят", каза Табаков.

Още от него, чуйте в звуковия файл: