Земеделски стопани в Бургас подкрепиха протеста на млекопроизводителите
Земеделски стопани в Бургас подкрепиха протеста на млекопроизводителите / netinfo
Производителите на зърно в Бургаска област се обявиха в подкрепа на националния протест на млекопроизводителите. На свое заседание вчера Управителния съвет на Регионалния съюз на зърнопроизводителите прие декларация в защита на стачкуващите си колеги.

“Изразяваме за пореден път недоволството си от политиката на управляващите в сектор “Земеделие” и пълната липса на подкрепа от тяхна страна”, каза Стоян Гюзелев, член на УС на регионалния съюз и едни от най-крупните зърнопроизводители в региона. Гюзелев допълни, че производителите в бранша са недоволни и от ниската изкупна цена на пшеницата, която тази година е 230 лв на тон. “За да си покрием разходите и да имаме възможност да се развиваме, цената трябва да е поне 300 лв на тон”, коментира Стоян Гюзелев. Прекупвачите злоупотребяват с цената, заради по-добрия добив тази година, а държавата не прави нищо, за да ни защити, тревожат се зърнопроизводителите.

Общо 260000 т пшеница и 103000 т ечемик са прибрали стопаните от Бургаска област, като средният добив е 430 кг от декар. Общо за страната добивът на пшеница е 4 милиона тона, от които едва 1,700 млн са предназначени за вътрешния пазар. “С ликвидирането на животновъдството в България потребността от нашата продукция силно намаля. Сега сме принудени да я даваме на прекупвачи на ниска цена, които я изнасят за фураж в арабските страни”, недоволстват земеделските стопани.