Започна строежът на крайбрежна алея към кв.Василико в Царево
Започна строежът на крайбрежна алея към кв.Василико в Царево / netinfo

Символична първа копка на крайбрежната алея, която ще свързва Царево и кв. „Василико", направи кметът на общината инж. Георги Лапчев.
Изграждането на алеята е осигурено по Програмата за трансгранично сътрудничество.
Амбициите на възложителите и изпълнителите са до началото на сезона старият и новият град да бъдат свързани с една нова живописна отсечка край брега на морето.

Алеята е част от по-мащабен проект за връзка между Царево и Лозенец.
С безвъзмездна финансова помощ по тази европрограма ще се извърши реконструкция на панорамната, крайбрежна алея от моста на река Черна до подхода към пътя за кв.Василико.
.
Предвидени са няколко различни по вид, предназначение и настроение зони. Има ситуирани такива за разходка, колоездене, почивка и развлечение, като се предлага красива гледка към морето, пристанището, църквата и стария град Василико.
Алеята е с дължина 250 метра и е разделена на две зони, посредством осветителни тела. В частта си към морето по нея са поставени стоманобетонни елементи, покрити с дървени дъски, за да могат да се използват за пейки. Пейките са без облегалки, за да могат посетителите да ги използват за сядане и в двете посоки. Предвидените 10 пейки са с дължина 3 м. и осигуряват прекрасен изглед към пристанищния залив.
На алеята ще бъде монтиран телескоп за наблюдение. Това ще бъде допълнителна атракция за жителите и гостите на града.