Замърсен участък от река от изтичане на мазут
Замърсен участък от река от изтичане на мазут / netinfo

Замърсяване на участък от река Айтоска са констатирали експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас. Проверката е извършена след аварийно изтичане на мазут на територията на “Лукойл Нефтохим Бургас” АД.

Аварийното изтичане на нефтопродукта е от технологичен тръбопровод на площадката на “Транспорт и съхранение на нефтопродукти”. Експертите констатирали замърсяване на участък от река Айтоска, в продължение на около 500 метра по течението й, на територията на основната площадка на комбината. Наблюдавано е голямо количество нефтопродукт – мазут, който при тези зимни температури се е локализирал на отделни агломерати. Няма изтичане извън боновите заграждения.

От фирмата са предприели незабавни мерки са локализиране на разлива. За ограничаване на замърсяването са поставени три броя бонови заграждения. Нефтопродуктът се изгребва със специализирана техника за последващо третиране.

Взети са две водни проби от реката за анализ и установяване степента на замърсяването. За допуснатото замърсяване РИОСВ ще наложи санкция на “Лукойл Нефтохим Бургас” АД.