/ ThinkStock/Getty Images
Близо 10 000 лева и златни накити ще бъдат върнати на 72-годишната собственичка
Задържаха двама участници в телефонна измама за 20 00 лв. и златни бижута, съобщиха от МВР.

Разследването за извършена телефонна измама започнало на 14 октомври от служителите на отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас и колегите им от Първо РУ. Според данните за пореден път била ползвана схемата „оказване на съдействие на служители от полицията за задържане на телефонни измамници”.

Въпреки множеството превантивни съвети, 72-годишната бургазлийка се доверила на гласа в телефонната слушалка и „сляпо” изпълнила указанията му - оставила найлонова торбичка с 20 000 лева и златни накити на ул. „Александровска”, след което се прибрала в апартамента си, за да изчака обещаното допълнително обаждане. Когато не получила такова, се усъмнила, че е измамена и потърсила помощ в полицията.

В рамките на проведените множество оперативно-издирвателни действия, криминалистите  установили и задържали двама бургазлии - на 17 и на 36 години, изпълнявали ролята на мулета в престъпната схема.

У единия от тях са открити 9580 лева и предадените от жертвата бижута. По думите на задържаните, след като взели найлоновата торбичка и видели съдържанието й, се полакомили и не я занесли на указаното им от „мозъка” на измамата място, а я задържали и се разпоредили с паричната сума.

Събраните до момента материали по образуваното досъдебно производство са докладвани в Бургаската районна прокуратура.