/ iStock
Забранява се движението на велосипеди и тротинетки в пешеходните зони на Поморие. Причината за направените промени е масовото придвижване с индивидуални електрически превозни средства, създаващо предпоставки за възникване на произшествия.

С цел повишаване безопасността и спокойното придвижване на пешеходците, общината внесе изменение и допълнение на Наредба 5 за организация на транспортната дейност. Това съобщиха от пресцентъра на морската община.

Пускат „синя зона" в Поморие

В пешеходните зони все повече се увеличава и придвижването на граждани с велосипеди, тротинетки и различни електрически скутери, в противоречие с изискванията в Закона за движение по пътищата, който изрично забранява това, коментираха от общинския пресцентър.

Забранява се движението на електрически превозни средства по тротоарните площи на всички населени места в общината, с изключение на маркираните велосипедни алеи. Забранява се движението и паркирането им в паркове, градини, зелени площи, площади, детски и спортни площадки, пешеходни улици, алеи, тротоари.

Припомняме, че забрана за движение на електрически превозни средства и велосипеди е наложена и в Община Бургас. 

Миналия месец в Бургас бяха глобени 43 водачи на тротинетки за управление в пешеходни зони. Срещу нарушителите са издадени фишове по Закона за движение по пътищата. 
Галя Тенева, Мартина Христова/БТА