Лазар Налбантов
Лазар Налбантов
На 11-ти май в Младежки Културен Център-Бургас, ще се проведе четвъртия национален конкурс “С песните на Калинка Згурова”.

Големият глас на Странджа очаква силна година 

Кметът на Бургас Димитър Николов ще открие събитието в 10:30 часа. Тракийско дружество “Странджа” ще присъди специална награда на един от участници за детско изпълнение. Над 100 изпълнители са заявили участие в конкурса - за индивидуални, групови и детски изпълнения.

Конкурсът се провежда за пръв път през 2016 година, кръстен е на името на голямата странджанска певица Калинка Згурова и има за цел да популяризира странджанската песен и фолклорни традиции, за да се съхранят песните - образци на фолклорното богатство от Странджа и Тракия.

От началото на 70-те години Калинка Згурова е солистка на Ансамбъла за народни песни на Българското радио, който по-късно става известен под името “Мистерията на българските гласове”. Записва над 300 странджански песни за Балкантон и Българското Национално Радио. Тя е единствената народна певица, удостоена с престижната награда “Грами”.

Конкурсът “С песните на Калинка Згурова” се провежда под патронажа на кмета на Община Бургас г-н Димитър Николов. Организатори на събитието са Община Бургас, Тракийско дружество “Странджа”, Народно читалище “Преображение - 2017” и Съюза на тракийските дружества в България.

Сцената ще даде възможност за индивидуална изява и откриване на млади даровити таланти в областта на песенното ни фолклорно богатство. Основната цел на мероприятието е да се приобщят младите таланти към странджанския фолклор и да се осъществи приемственост между поколенията.