/ личен архив
Лазар Налбантов финализира нов проект и сборник през 2019-та
Силна 2019 година предстои за големия глас на Странджа Лазар Налбантов. Фолклорният изпълнител е на път да финализира проект, по който работи от близо две години с оркестъра за народна музика на Българското национално радио. След приключването му ще бъде издаден музикален албум с 20 уникални странджански песни. 

"Много концерти и участия са маркирани в календара ми и за тази година. По проекта с БНР ни остана да завършим само четири от песните, които да запишем. Композиторът, с когото работя, преподавател в Националното Музикалното училище "Филип Кутев" в Котел - Ташо Барулов, има желание тези песни да бъдат събрани и издадени в общ сборник. 

Неговата идея е това да бъде като учебник, представящ странджанската фолклорна област за училища и паралелки, които изучават фолклор. Тези песни са автентични, събирал съм всяка една от тях на терен от възрастните хора в Странджа. Все още има такива от тях, които знаят и помнят вариации на старите песни", каза Налбантов пред „Дарик“.

Лазар Налбантов е един от малкото изпълнители, които старателно и със сърце издирва и събира автентични народни песни, за да ги запази за поколенията. Освен, че съхранява тези народни богатства, за него е много важно те да се разпространяват, а лично той има заслуга и фолклорното ни богатство да се развива. 
 
ОДК Средец - творческият дом на над 400 любознателни деца в общината

Лазар Налбантов
личен архив

Но и признава, че не си е позволявал да променя произведенията мелодично. “Позволих си единствено да обогатя някои в ритмично отношение, защото Странджа не е толкова богата на ритми и размери, но много добре се подават песните към смесени размери и точно пет от тях са със смесен размер. Стават много интересни компилации”, допълни Лазар Налбантов.
 


Талантливият певец, който се гордее с много национални и международни отличия, вече е включен в няколко големи форума, които ще съвмести с развитието на Общинския детски комплекс в родния му град Средец,на който той е директор.

Участващите в него деца от фолклорните групи обаче имат късмет да се учат от човек, който не просто умее, но обича фолклора. Самите групи за народни песни и танци са включени през тази година в не един фестивал в страната и в чужбина. 

Лазар Налбантов
личен архив

„Гордеем се нашите деца. Всеки младеж в Средец знае поне 10 народни песни, при това с текстовете. Имаме няколко фолклорни групи, в които много талантливи деца се подготвят като музиканти.

Много от нашите млади продължават да развиват музикалния си талант в академиите в страната. Имаме даже едно 5-годишно дете - Теди Джармова, от която сигурен съм след време ще стане много добра певица. И ОДК и общината като цяло работи и подпомага развитието на талантливите деца", допълни Налбантов.