Ново свлачище се активизира в Сарафово. Застрашена е първа линия.
Ново свлачище се активизира в Сарафово. Застрашена е първа линия. / Снимка: Дарик-Бургас
Местната власт: Няма непосредствена опасност
Инж. Коралска: Нека специалистите си свършат работата
99083
Инж. Коралска: Нека специалистите си свършат работата
  • Инж. Коралска: Нека специалистите си свършат работата
Второ свлачище се активизира в Сарафово, след като пороят превърна в пълноводни реки улиците на бургаския квартал, а целият поток се насочи към ул. „Черно море”, която се намира на брега на морето. Стихията от предния ден е повлякла земна маса към морето, има повредени шахти. Под водата са приземните етажи на къщите, но местните се страхуват, че при следващо бедствие, брегът ще рухне към морето, заедно с домовете им.
От местната власт уверяват, че засега няма непосредствена опасност за къщите и населението, но трябва да се вземат мерки за овладяване на ситуацията.

Междувременно, кметът на Бургас Димитър Николов спешно свика комисия от експерти, която да извърши днес повторен оглед на надлеза на Сарафово, от който вчера се срути огромна земна маса. Свлачището затрупа един автомобил, който бе изтеглен след намесата на специализираните екипи, но за щастие пострадали няма.  Надлезът в момента се намира в ремонт.

Огромна земна маса се срути до надлеза на Сарафово.
netinfo

„Категорично: Причината за срутването не са ремонтните дейности, тъй като реконструкцията се състои във възстановяването на фугата, която е от другата страна на съоръжението- в посока Поморие, а срутването на земната маса от страната на Бургас. По първоначалния оглед на мястото сочи, че свлачището е предизвикано от голямото количество вода, придошло за много кратко време. Щастливо стечение на обстоятелствата е че в този момент движението по надлеза е било затворено”, - Това каза в ефира на Дарик – Бургас зам.-кметът по строителството инж. Чанка Коралска.

В момента пътната обстановка в участъка е спокойна, движението е насочено по отбивката за Сарафово и кръговото за летище Бургас. Движението по надлеза е забранено, опасният участък е обезопасен. До момента не е имало никакви индикации, че съоръжението и земната маса под него могат да поддадат.

„Комисията от пътни специалисти, инженери от Областно Пътно управление, Община Бургас и поддържащата фирма, с която сме сключили договор има за задача да извърши обстойна проверка. И да излезе с предписания как точно да се действа оттук-натакък. Но нека да изчакаме становището на специалистите”, подчерта инж. Коралска. И допълни:  „Най-вероятно ще трябва да се изготви проект и поне за месец движението няма да бъде възможно и ще се  осъществява по пътната връзка за Сарафово и колелото  за летище Бургас”.

Какво още каза инж. Чанка Коралска в ефира на Дарик-Югоизток, чуйте в звуковия файл: