Вождът на хуните открива Бургаските музикални празници
Вождът на хуните открива Бургаските музикални празници / netinfo

На 2 юли кръвожадният вожд на хуните - Атила ще оживее на сцената на Летния театър, за да даде старт на седмото издание на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров". Така човекът, който покорява почти цяла Европа и стига пред Рим, където смъртта му попречва да завърши своя поход, ще получи още ден живот.

„Афишът на Бургаските музикални празници по традиция включва силни заглавия, които са подходящи за игра на открито. Празниците започват в сряда с премиера на операта на Верди „Атила", която ще се играе и в петък (4 юли). Следващото събитие в програмата е концертът на Мария Илиева, който е на 11 юли. Представленията в Летния театър продължават до края на идния месец и през август, а закриването е на 5 септември с операта „Цигански барон"", каза директорът на Държавна опера Бургас - Александър Текелиев. На финала по традиция ще бъде връчена и наградата за цялостен принос Емил Чакъров. В номинациите тази година попаднаха имената на маестро Найден Тодоров - директор на Държавна опера - Русе, диригента Георги Димитров и флейтиста Георги Спасов.

Бургаските музикални празници ще продължат близо два месеца, а откриването обещава да е запомнящо се. На 2 юли (сряда) суперпродукцията „Атила" ще завладее публиката с пищни костюми, нетрадиционни декори и светлинни ефекти. Тя е дело на българо-румънския тим Огнян Драганов и Каталин Алборе, които са съответно режисьор и сценограф на представлението. До миналата година Каталин Алборе, под чийто молив са излезли костюмите на жестокия Атила и амазонката Одабела, е бил директор на Операта в Букурещ. За да пресъздадe легендарните образи от произведението на Джузепе Верди, творческият екип е в морския град повече от месец и работи рамо до рамо с колегите си от Бургаската опера. Усилията си заслужават, защото на 2 юли зрителите в Летния театър няма да видят обикновената хронология на събитията, а ще могат да се върнат векове назад и да разкрият реалния образ на хунския вожд. Публиката ще усети силата, но и страховете и слабостта на смъртния човек, който се превръща в легенда. Ще види как непобедимият Атила се предава на жена, която носи същата сила като него, и в която е влюбен.

Да съпреживеем емоциите на главните герои ще помогнат мощните гласове на баса Деян Вачков, световноизвестния тенор Калуди Калудов и най-доброто сопрано в България Йоана Железчева. Те ще се превъплътят в Атила, римския офицер Форесто и в Одабела, която е годеница на Форесто и дъщеря на градоначалника на опожарения от хуните римски град Акуилея. Във втората премиера на 4 юли солисти ще бъдат Делян Славов, Даниел Дамянов и отново Йоана Железчева. Диригент на представлението ще е Ивайло Кринчев, диригент на хора - Невена Михайлова, пластиката е дело на балет майсторът на Бургаската опера Недко Георгиев, а концертмайстор ще е Йордан Ковачев.

Гримът и костюмите ще превърнат талантливите оперни певци в копия на Атила и Одабела.