/ Дарик Бургас
От Тайната вечеря: Новата заповед на Христос - да се обичаме. Урок от Господ, измил краката на учениците си - да служим на другите
посланията от Велики четвъртък
101414
посланията от Велики четвъртък
  • посланията от Велики четвъртък
Най-значимото събитие от Велики четвъртък е тайната вечеря на Христос със своите ученици. По време на нея Господ измива краката на своите ученици.
"Както у нас е прието, когато влизаме в дома на някой да си събуваме обувките, така и в онези времена е имало обичай, ходейки по прашните палестински улици, влизайки в един дом, слугата да измие краката на гостите.

В случая Христос измива краката на своите ученици като по този начин им дава един урок по смирение и служение към другите. А докато учениците спорят помежду си, кой от тях е по-велик, Той им казва, че велик е този, който служи на другите.

Това е и посланието с нагледен урок - да си служим един на друг и да не величаем себе си". Това сподели пастор Живко Тончев от християнска църква "Благовестие" за един от последните дни на Страстната седмица, според Светите писания. 


Велики понеделник: За чистия храм на душата и добрите плодове на живота


"На т.нар. Тайна вечеря, Христос постановява един завет със своите ученици, който е Завета на неговата пролята кръв и тялото, което дава за нас. Посланието е да не забравяме, че Христос умря за греховете на всички.

Но очертава се най-силното послание, което Христос завещава е в думите му: Нова заповед ви давам - да се обичате един друг. По това ще ви познаят, че сте мои ученици, ако имате любов помежду си", припомня п-р Тончев.

Според него, посланието е много актуално и днес, защото истински последовател на Христос е този, който обича другите, който носи в себе си христовата любов. "Важното е не в това, че някой знае много добре текстовете от Библията, нито че е изпълнил много обреди. Същественото, по което се познава истинския християнин е любовта към другите", каза още проповедникът.

За събитията от Велики четвъртък, чуйте повече от него в звуковия файл:   


Велики вторник: Как използваме талантите си?