Вдигат паметник на Калата
Вдигат паметник на Калата / netinfo

„Обществен дарителски фонд”-област Бургас, съвместно с Дружество на художниците в града стартират общоградска инициатива за изграждане на барелеф на любимеца на всички българи, почетния гражданин на Бургас - актьора Георги Калоянчев. В инициативния комитет се включват всички културни институции в града, неправителствени организации, граждани и представители на бизнеса.

За автор на проекта е избран друг велик български творец, чиито творби са символ на българския творчески гений - Георги Чапкънов-Чапа.
Георги Калоянчев е роден в Бургас на 13 януари 1925 г. Веднага след завършването на института, Калоянчев е приет в трупата на Народния театър. Стотици са неговите роли - театрални и филмови. Зад гърба си има над 50 години във филмовата индустрия.

Представянето на проекта на Калоянчев ще бъде включен в изложбата, посветена на 70-годишния юбилей на Георги Чапкънов. Тя ще бъде открита в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски” на 25 април от 18.00 ч.

Георги Чапкънов е съавтор на герба на Република България, както и на герба на Община Бургас. Автор е на статуята „Света София” в столицата, на много монети и медали, рисувал е портрети на едни от най-известните личности у нас.