/ dariknews.bg
Областна дирекция на МВР разпространи няколко важни съвети за вашата безопасност по време на празниците, относно пътуване и предпазване от кражби, които биха вгорчили празничните ви дни. Ето няколко за пътя:
 
Проверете спирачките, маслото, гумите, фаровете и чистачките. Не бързайте да сменяте зимните гуми с летни. Заредете повече гориво в случай, че се наложи да пътувате дълго и бавно, вземете си застраховката и другите документи.
 
Тръгнете по-рано, добре отпочинали, не пийте алкохол поне 8 часа преди отпътуването и се въздържайте от обилно хранене преди да седнете зад волана, за да избегнете сънливостта и забавените реакции.
 
Не си поставяйте предварително час на пристигане, карайте с разумна скорост. Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички пътници в автомобила да направят това. Не возете деца без обезопасителни седалки и столчета.
 
Останете спокойни ако попаднете в колона. Не правете опити за изпреварване, защото няма да се придвижите много напред. Движете се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция от автомобила пред вас.
 
При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не започвайте изпреварване. Ако сте в задръстване на магистрала, запазете спокойствие и не заемайте аварийната лента.
 
Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Настоявайте вашият шофьор да не превишава скоростта и да допуска рискови изпреварвания.
 
За кражбите: Ако носите в себе си голяма сума пари, я разделете и сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Ако дамската ви чанта е с магнитно закопчаване, сложете парите в преграда с цип.
 
Попаднете ли в навалица - на открито или в храма, задължително притиснете чантата до себе си. В никакъв случай не слагайте портфейла и/ или телефона си в найлонова торбичка. Така губите директен контрол с него.
 
Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя. Доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
 
Ако отсъствате от дома, не съобщавайте на много хора за това. Предупредете и децата си да не правят това. Особено важно да не се оповестявате в социалните мрежи, най-вече във FACEBOOK.
 
Затворете всички прозорци и помолете съседи да наглеждат дома ви. В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари или ценности. Оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.
 
Ако забележите лица със съмнително поведение във входа или по стълбите на жилищната сграда, незабавното сигнализирайте на полицията - на телефон 112 или в местното районно управление на МВР.
 
При възможност укрепете вратата и касата на жилището, за да не допуснете проникване дори и само при натиск. Ако чуете нетипичен шум от трошене, рязане, чупене, внимателно огледайте и бързо информирайте полицията.
 
Важно ще бъде за разследването ако запомните марката и номера на автомобила на подозрителните лица, както и сведения за външния им вид. В такива случаи незабавно позвънете на телефон 112!