/ Станимир Димитров

Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски" ще е домакин на изложба и уоркшоп, озаглавени "Second Life" ("Вторият живот"). В събитието ще бъдат представени автори, работещи с отпадъчни или стари текстилни изделия, на които ще бъде вдъхнат "втори живот". Този нов живот е свързан с основното им предназначение, за което са създадени и което зрителят разпознава, трансформирано посредством авторовото въображение в нещо различно  и неочаквано.

Уъркшопът ще даде възможност на зрителя сам да изпита удоволствието от вдъхване на "втори живот" на станалите вече ненужни предмети, с помощта на художника. За целта ще има осигурени материали, с които включилите се в тази игра на въображението и сръчността да реализират собствени идеи.

Събитието акцентира върху проблемите, свързани с околната среда - свръхпроизводството на текстил и облекла, водещо до бързото им превръщане в ненужен материал. То ще бъде съпътствано с дискусия на тема "Употреба на "отпадъци" в изкуството".

В изобразителното изкуство от авангарда насам присъстват редица автори, които ползват като изразно средство употребявани текстилни материали в творбите си, за да изпратят своите послания чрез тях - от Микеланджело Пистолето /60-те - 70-те год. на 20. век/ до Кристиан Болтански в наши дни.

Работите им разчитат на интелигентността и чувствителността на зрителя. Те боравят с препратки и цитати, превръщайки ги в изключително стойностни произведения, провокиращи мисленето на публиката, насочвайки към злободневни проблеми или отразявайки важни драматични събития от човешката история.

Още информация на страницата на община Бургас.