/ РЗИ-Бургас
И Бургас ще участва в утрешния Световен ден за борба с хипертонията, който ще се проведе за 13 път у нас. От 11:00 до 18:00 часа на площада пред сградата на Общинска администрация ще бъде разположена шатра с измервателни уреди на кръвното налягане.

Прегледайте се безплатно за Болест на Помпе до края на април

В нея можете да се информирате по проблемите на хипертонията и да получите квалифицирана консултация, ако страдате от нея. Апаратите ще измерват теглото и кръвното налягане по електронен начин. Те са снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ.

Тази технология е сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проверка колко е било ефективно лечението на пациенти с артериална хипертония или риск от предсърдно мъждене.
 

В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. По данни на НСИ - проведено европейско здравно проучване за периода 2008-2017 година, заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е около 30%.