/ Веселин Максимов
Днес се отбелязва Световният ден на болестта на Помпе. По този повод Българската асоциация по невромускулни заболявания, заедно с Българското дружество по невромускулни заболявания, организират „Дни на отворените врати”. 

Безплатни прегледи в Комплексния онкологичен център

Пациенти с неуточнени диагнози, засягащи мускулите, ще имат възможността да направят безплатни консултации със специалисти до края на месец април. В Бургас това става с предварително записване на на две места:

УМБАЛ  Бургас, в ж.к. "Зорница", при д-р Димитър Бошев, телефон 0887 003 511 и в ДКЦ1, в .к. "Зорница", при д-р Калина Ишкиева, на телефон 0888/ 624-443. Болестта на Помпе е изключително рядко генетично заболяване. Диагностицирането му е трудно, тъй като много признаци и симптоми на болестта на Помпе не са уникални само за нея и може лесно да бъдат объркани с тези на по-често срещани заболявания. 

Най-честата проява на болестта е мускулна слабост, която се задълбочава с времето. Болестта на Помпе представлява нарушаване на химическите процеси, които протичат в тялото на заболелия, заради недостатъчното производство на ензима кисела алфа-глюкозидаза.