Трудови злополуки
Трудови злополуки / netinfo
Инцидентите на работното място са намалели с 30 за последната година

За първите три месеца на 2017 г. в Бургаска област няма трудови злополуки, завършили с летален край, а инцидентите на работното място през 2016 г. бележат спад в сравнение с предходната година. Това съобщи председателят на КТ „Подкрепа” – Бургас Иван Костадинов. Днес представители на двата синдиката – КТ „Подкрепа” и КНСБ, Областна администрация Бургас, Община Бургас и Инспекция по труда – Бургас отбелязаха Международния ден в памет на загиналите при трудови злополуки.
„Намаляването на попадналите в черната статистика е благодарение на съвместната работа на синдикати и работодатели. Стремим се да отговорим на всеки, получен сигнал, а най-често имаме такива от работещите с сферите на строителството и транспорта”, заяви Иван Костадинов.
Според началника на Инспекцията по труда в Бургас Павлин Васков най-много инциденти стават в края на работния ден.
„До злополуки на работното място обикновено се стига, заради занижен контрол от страна на работодателя и небрежност към собственото здраве и самоувереност от страна на работника.  Най-честите причини за злополуки са невнимание, преумора и разсеяност. Затова повече инциденти се наблюдават на 6-тия и 7-мия час от работната смяна”, добави Павлин Васков.
Пред паметника на жертвите на трудови злополуки зам.-областният управител Севдалина Турманова заяви, че инцидентите в  Бургаски регион през 2016 г. са 90 броя, което е намаления с 30 в сравнение с 2015 г.
„Целта на държавата, синдикатите и работодателите е  да създадем по-добри условия на безопасен труд, за да съхраним човешкия живот като най-ценен капитал и ресурс”, добави зам.-областният управител.