Учениците от област Бургас преминават на нов режим на обучение от днес, съобщиха от Регионалното управление на образованието.

От получена от Регионалната здравна инспекция информация относно завишена заболеваемост от COVID-19 за периода 15 ноември - 28 ноември в региона, става ясно, че за общините Созопол и Царево е достигната 14-дневна заболяемост над 500 на 100 хиляди души.

МОН: В склада на БЧК в село Лозен има 89 600 теста за ученици

За общините Бургас, Камено, Карнобат, Поморие и Средец е достигната 14-дневна заболяемост между 250 и 500 на 100 хиляди души. За общините Айтос, Малко Търново, Несебър, Приморско, Руен и Сунгурларе заболяемостта е под 250 на 100 хиляди души. 

Това е причината за промяна в начина на обучение в областта по следния начин:

- за училищата от общините Айтос, Малко Търново, Несебър, Приморско, Руен и Сунгурларе образователният процес ще се провежда присъствено за всички ученици от I до XII клас - за училищата от общините Созопол и Царево директорите следва да организират обучение от разстояние в електронна среда, освен за учениците от I до XII клас, които се тестват два пъти седмично с бързи антигенни тестове или когато най-малко 50% от учениците в паралелката разполагат с валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или за отрицателен резултат от лабораторно изследване
- за училищата от общините Бургас, Камено, Карнобат, Поморие и Средец ще се премине на ротационен принцип на обучение.

Той няма да важи за учениците от I до XII клас в тези пет общини, които са тествани два пъти седмично с бързи антигенни тестове или когато най-малко 50% от учениците в паралелката разполагат с валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или за отрицателен резултат от лабораторно изследване
Агенция "Фокус"