Транспортният министър Росен Желязков бе гост на форум на Предприемачи ГЕРБ, който се провежда в Поморие.
Транспортният министър Росен Желязков бе гост на форум на Предприемачи ГЕРБ, който се провежда в Поморие. / netinfo
Интересът на нискотарифните компании към Летище София е огромен. Много от големите европейски оператори се обръщат с въпроси и затова удължихме периода за подаване на оферти в процедурата за концесия до 29 януари. Това каза в Поморие транспортният министър Росен Желязков. Той бе гост на форум на Предприемачи ГЕРБ.
 
Това е вторият опит за отдаване на концесия на летището след като първата процедура беше прекратена от служебния кабинет на Огнян Герджиков. В момента тече подаването на оферти от кандидатите за концесионер на летището, като търгът беше обявен на 5 юли. Срокът за подаването на оферти беше до 22 октомври, но след встъпването си в длъжност Росен Желязков удължи срока първо с един месец – до 22 ноември, а в последствие до 29 януари.

Концесията е с първоначален срок от 35 години с възможност за удължаване. Бъдещият концесионер трябва да изгради нов трети терминал на летището, да разшири втория и евентуално да построи нова писта за срока на концесията. Трябва да бъдат инвестирани най-малко 600 млн. евро. Авансовото концесионно плащане е минимум 550 млн. лв. без ДДС, а годишното концесионно възнаграждение е не по-малко от 15 млн. лева без ДДС или 10% от общия размер на общите приходи от всички дейности за текущата година.