нападение на спирка
нападение на спирка / netinfo
Младежът се върнал с камък в ръка срещу пречупената на земята жена
Районният съд на Бургас взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража” спрямо Живко К., привлечен като обвиняем за това, че на 9 май на автобусна спирка, чрез нанасяне на удар с крак в областта на таза, причинил средна телесна повреда на Виолета К.. Деянието е извършено по хулигански подбуди.

Поглед и реплика на пенсионерката отключили агресията на Живко (Видео)


Съдът мотивира вземането на най-тежката мярка за неотклонение  - фигурата на обвиняемия, спрямо когото е повдигнато обвинение за престъпление от общ характер, за което се предвижда наказание до три години лишаване от свобода.
Според съда съществува обосновано предположение за авторство на деянието. Този извод на настоящия състав на Бургаския районен съд се основават на събрания по делото доказателствен материал, показанията на разпитаните свидетели, обясненията на обвиняемия, протоколите за разпознаване на лица и от направените комплексна съдебна психиатрично - психологична експертиза, съдебно-техническа и фото-портретна експертиза.
Районен съд – Бургас отчете конкретното поведение на обвиняемия и обстоятелствата, при които е извършено инкриминираното деяние.
Според съда действията на подсъдимия не са били провокирани, като имат за първопричина – хулигански подбуди. Деянието е осъществено на публично място, като е създало изключителни силен отрицателен обществен отзвук. Поведението на обвиняемия, съдът намира за грубо нарушение на обществения ред, като чрез действията си деецът изразява брутална демонстрация против установения ред нарушава важни държавни, обществени или лични интереси или съществено засяга нормите на нравствеността. Деянието е осъществено демонстративно, безпардонно и е в пълен разрез с възприетите с страната обществени ценности. Нещо повече, същото се отличава с голям интензитет и престъпна упоритост при осъществяването му, като деецът първоначално е демонстрирал грубо отношение спрямо пострадалата, а в последствие поведението му е прераснало в непровокирано нанасяне на силен удар на същата и повалянето й на земята. Деецът макар и временно да се оттеглил от мястото на извършване на престъплението, в последствие отново се е завърнал, замахвайки с камък и отправяйки обидни думи към нея. Изложеното очертава Живко К. като лице с изключително висока степен на обществена опасност.
За настоящата съдебна инстанция обвиняемия е личност с висока обществена опасност. Съдът обаче отчете като индиция в тази насока установените криминалистични регистрации на Живко К., които го очертават като личност склонна да върши правонарушения и престъпване на установения в страната правов ред.
По отношение на вероятността обвиняемият да се укрие, настоящият съдебен състав счита, че тя също е налице. Видно от приложената по делото докладна записка на 19 май са били предприети действия по установяването на обвиняемия, с цел призоваване, но обвиняемия не е бил намерен, като се е наложило извършването на издирвателни мероприятия спрямо същия.
По изложените съображения Районен съд - Бургас намери, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление.
Съобразно изготвената комплексна съдебна психиатрично - психологична експертиза, лицето, макар и да страда от заболяването „параноидна шизофрения”, към датата на осъществяване на деянието се е намирало в „терапевтична ремисия” и е било в състояние да разбира свойството и значението на извършеното от него деяние и да ръководи постъпките си.
Определението може да бъде обжалвано или протестирано пред Окръжен съд – Бургас в тридневен срок.