Мартин Жеков бе задържан през юни т.г., след като в продължение на 20 часа държа залостени сина и майка си в апартамент в Славейков.
Мартин Жеков бе задържан през юни т.г., след като в продължение на 20 часа държа залостени сина и майка си в апартамент в Славейков. / Снимка: Лалка Димитрова
200 часа безвъзмезден труд в полза на обществото в продължение на една година– Тази присъда наложи състав на Бургаския районен съд на 36-годишният Мартин Жеков, който през лятото на тази година държа като заложници в апартамента си в комплекс „Славейков” в продължение на близо 20 часа три годишния си син Йордан и майка си – 75-годишната Тинка. Драмата приключи след намесата на части на МВР, психолози и пожарникари, които за да извадят възрастната жена и момченцето от жилището, се спуснаха през прозореца на апартамента.

Операцията бе ръководена лично от шефа на областната дирекция на МВР – Бургас комисар Калоян Калоянов.

Припомняме, че драмата се разигра на 21 юни т.г.. Тогава в полицията бил получен сигнал за семеен скандал в жилището на Мартин. Пристигналите на мястото полицаи открили жената, с която той живее на семейни начала –уплашена и отчаяна. Служителите успели да я издърпат на безопасно разстояние, но Мартин залостил апартамента с дървена преграда, която заковал с пирони.

„Имам огнестрелно оръжие. Ще стрелям срещу първия, който влезе в дома ми. После ще заколя детето, а след това и себе си”, казал Мартин на полицаите, въоръжен с двадесет сантиметров нож в дясната ръка и с бебе в ръце в лявата. Сега с решение на съда, оръжието ще бъде върнато обратно на Мартин. Магистратите постановиха да му бъдат предадени и иззетите близо десет сантиметров гвоздей и чук с дървена дръжка. Именно с него, мъжът заковал вратата.

Жеков бе задържан, но по-късно пуснат от ареста срещу подписка.

Сега той сключи споразумение с държавното обвинение и се призна за виновен по всички пунктове на обвинението.
Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.