В последният ден от лятото кино в Ямбол
В последният ден от лятото кино в Ямбол
Този петък зрителите на лятното кино в Ямбол ще имат възможност да видят супер продукцията „Борис I - Последният езичник“. Филмът, посветен на българския владетел, ще бъде излъчен само на 30 август, а не както бе заложено предварително в програмата – на два пъти (с прожекции в петък и неделя). „Борис I“ е създаден през 1985г. в две части - „Покръстването“ и „Слово за буквите“. Специално за програмата на лятното кино в Ямбол от Националния филмов център предоставиха игралната версия на филма, в която сюжетът е представен в по-съкратен вариант с обща продължителност два часа и половина.
В съботната вечер пък киноманите могат да видят филмът „Феникс“ на немския режисьор Кристиан Пецолд от програмата на София Филм Фест. Той разказва историята на оцелялата след концентрационен лагер Нели Ленц, която се подлага на пластични операции, за да заличи белезите от обезобразеното си лице. Героинята  постепенно се завръща към нормалния живот в Берлин след края на Втората световна война и игнорирайки предупрежденията на приятелите си, решава да намери съпруга си Джони, за когото има подозрения, че я е предал на нацистите. Главната актриса във  „Феникс“ и муза на Пецолд Нина Хос прави впечатляваща роля на жена, която се опитва да запази достойнството си в трудни обстоятелства и не успява да примири любовта със схващането за справедливост. Режисьорът и Хос създават една силно затрогваща творба за дълбоките последици от предателството.
Прожекциите на двата филма са вече с по-ранен начален час - от 20.00. Вход свободен.
С „Борис I“ и „Феникс“ завършва тазгодишната програма на летния филмов маратон в Ямбол. В шестото му поредно издание зрителите имаха възможност да се насладят на 10 златни български филма и още толкова топ-заглавия от програмата на София Филм Фест. Прожекциите бяха в продължение на два месеца, всяка петъчна и съботна вечер на възстановеното Лятно кино в парка. Организатор на лятната филмова програма е община Ямбол.