/
/ / Дарик радио
Средец възстановява военния клуб в града по програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция. Там ще бъде обособена и специализирана лаборатория, която да анализира в реално време състоянието на атмосферния въздух. За целта ще бъде закупена модерна апаратура, която да замени сега действащата мобилна станция за мониторинг на Районната инспекция по околната среда и водите в Бургас. Новината съобщи пред журналисти кметът на община Средец Иван Жабов. По думите му, в еко лабораторията ще могат да се извършват и изследвания на качествените показатели на водата и почвата в общината.
Проектът ще бъде осъществен в партньорство с турската община Визе. Общата му стойност е близо 360 000 евро, като 172 000 ще бъдат платени от българския бенефициент по програмата. Дейностите ще се изпълняват в следващите две години.

Жабов увери, че дейността на военния клуб няма да бъде засегната от лабораторията. За целта пространствата ще бъдат разделени, като в идейния проект е предвидено запазване на сцената, на която отново ще могат да се изявяват изпълнители и самодейни състави. Капацитетът ще бъде 50 места.

„В останалото свободно пространство ще направим малка експозиция, която да показва бойната слава на региона. Имотът ни беше преди три години от Министерството на отбраната. Имаме достатъчно материали и фонд на бивши военнослужещи, които ще ни помогнат да попълним експозицията. Това ще бъде поредна сграда в Средец, която ще бъде обновена по тази програма, след като успяхме да спечелим финансиране за проектна ни за „зелената къща“ и този за Геймановата къща“, каза кметът на Средец.

Сградата на военния клуб е строена през 60-те години на миналия век и през годините не е променяла предназначението си.