учение граница
учение граница / Снимки: Лалка Димитрова
Каракачанов: Армията остава на границата
Рано тази сутрин вицепремиерът по вътрешна сигурност и обществен ред и министър на отбраната Красимир Каракачанов пристигна в района на Малко Търново, където инспектира работата на 68-ма бригада „Специалните сили“, участваща в съвместна операция с Гранична полиция по предотвратяването на нелегалното навлизане на мигранти у нас.

Тактическата група за специални операции по границата разигра различни ситуации, беше демонстрирана и работа на секретните постове. 68-ма бригада представлява специалните сили на българската армия. Дислоцирани край Пловдив и Пазарджик включените в нея провеждат постоянна подготовка, за която се използва целия масив на Родопите.
 

учение граница
Снимки: Лалка Димитрова

„Последните месеци имаше опити за спекулации, че едва ли не държавата е отслабила охраната по границата. Хубаво е да се види, че това не е така. Искам да благодаря на офицерите от Българската армия и на колегите от Гранична полиция. За 40 дни има задържани 240 нарушители по границата. Част от нашата програма е именно недопускане на мигранти в България. Момчета, които работят тук имат нужда от уреди за нощно виждане, допълнителна екипировка. Със средствата от ЕС ще бъдат доставени нови джипове. Надявам се, че част от тях ще бъдат предоставени на армията. Не се отчита амортизацията на техниката. Армията също трябва да бъде подпомогната. Доволен съм от това, което виждам тук. И най- вече от сработката между Министерството на отбраната и МВР", каза министърът на отбраната. 
 

граница
netinfo

По думите на Каракачанов, армията е готова да активизира 2 700 военни с близо 500 единици техника, ако се наложи по-сериозна охрана на държавната ни граница. Има засилено движение по границата, но не е като явлението преди 2 или 3 години, категорично обяви вицепремиерът.

"Действаме според ситуацията. Армията ще остане тук докато Гранична полиция има нужда. За съжаление не виждам скоро да се изтеглим. Освен имигранти, които бягат от военни действия, имаме и хора, които идват от Африка, Афганистан, които смятат, че ще намерят по-добър живот в Европа. Не искаме България да се превръща в някоя от западно-европейски държави. Планираме трансформиране на бригадата в командване. Освен в Пловдив ще имаме такова и в София“, обяви Красимир Каракачанов. 
 

учение граница
Снимки: Лалка Димитрова

„Работим, но не е никак лесно. Имаме нужда от нова техника, средства за индивидуална защита, разузнавателни средства. По отношение на нашата въздушна подготовка направихме много. Защото ние сме преди всички парашутисти. Много се прави, но и много очакваме. Особено, след като станем командване на специалните сили на България“, казаха военнослужещи.
 

Не е вярно, че младите хора нямат интерес към професията на военните. Професията трябва да се отвори, да се види. Проблемът е, че армията е позиционирана в определени райони. На много места, хората не са виждали армия. И това се случи през последните години. Идеята за служба в армията трябва да стигне до хората. Навсякъде в поделенията има млади хора. Във военните училища също има много има хора. Службата не е лека, работи се с остаряла техника, старо въоръжение. Въпреки това има желание. Българинът винаги е обичал армията“, допълни още Красимир Каракачанов.