Созопол гостува в Брюксел с експозиция Аполония Магна
Созопол гостува в Брюксел с експозиция Аполония Магна / netinfo
Дългогодишната работа на Държавна агенция Архиви позволи да бъде открита картата на Абрахам Ортелиус, на която днешния Созопол е обозначен със стародавното си европейско наименование „Аполония Магна” – Велика Аполония.

Намерените многобройни изображения, гравюри и текстове за Аполония Магна, по инициатива на кмета Панайот Рейзи ще станат основата на новаторска експозиция, която ще представя забележителния черноморски град пред световната публика. Тази експозиция е плод на усилията, както на местни специалисти от Градския исторически музей, експерти от общината, така и на специалисти от български и световни музеи като ватиканския, шведския кралски архив, испанските музеи, мароканския кралски архив и забележителните картохранилища на Венеция, Генуа, Дубровник и други средиземноморски градове.

Дебютът на изложбата „Аполония Магна” ще бъде в Европейския парламент в Брюксел. Поканата е на българския евродепутат доц. Маруся Любчева. „ЕВРОПЕЙСКОТО ОТКРИВАНЕ НА ЧЕРНО МОРЕ” е културният форум, на който ще бъде представен Созопол с новата си експозиция и ще се състои от 26 до 30 май тази година в зала „Менухин” в Белгийската столица. „Аполония Магна”, след това е поканена в Истанбул и във всички черноморски страни.