Мощната буря нанесе поражения на 10 училища и 12 детски градини в Бургас, съобщиха от Общината.

Община Бургас

Засегнати са основно покривите им. Но има също така счупени прозорци, наранени фасади, съборени огради.

След бурята в Бургаско: Държавата ще компенсира щетите по лозовите масиви

Общината вече започна да ремонтира увредените покривни участъци със свои средства. Но паралелно с това продължават описите на щетите, придружени със снимков материал.

Община Бургас

Община Бургас

На тяхна база впоследствие ще се търси възстановяване на тези разходи от държавния фонд за бедствия и аварии. Ремонтните дейности, които се извършват в момента, няма да попречат на учебния процес.

Община Бургас

Сред най-пострадалите от бурята учебни заведения са: ОУ „Йордан Йовков“ - „Добри Чинтулов, които са в една сграда, Английската гимназия, ОУ „Христо Ботев“ в кв. „Долно Езерово“, както и детските градини „Здравец“, „Райна Княгиня“, „Брезичка“ и други.

Община Бургас

Управите на София, Пловдив и Сливен, както и местни фирми предоставиха вишки и дробилки за клони



"След разчистването ще се организира засаждане на нови фиданки в детските заведения и всички комплекси, за да компенсират унищожените дървета", съобщи кметът на града Димитър Николов.

Столична община

Междувременно Столична община се включва в почистването на Бургас от падналите клони и дървета след ураганния вятър, като изпрати четири дробилни машини с придружаваща ги техника и необходимия брой оператори за работа. Това съобщи зам.-кметът по екология на София Десислава Билева.

Столична община

С помощта на дробилните машини се извършва преработване на клони и дървета в стърготини. Целта е бързото възстановяване на засегнатите от бурята територии в града, допълват от Общината.

Столична община

Столична община и Община Бургас си сътрудничат, като специално в областта на екологията е подписана Декларация за сътрудничество между зам.-кметовете на столицата, Пловдив, Варна и Бургас.