Активизирало се е свлачище над Бачковския манастир
След бурята в няколко населени места в Родопите има отнесени покриви на къщи и селскостопански постройки, предава NOVA.

Засегната е и покривната конструкция на квартал “Настан”. В село Бачково ураганният вятър е бил с над 100 километра в час и е повалил десетки половинвековни дървета, някои от които са паднали върху автомобили.

Десетки жилищни сгради и две училища в Девинско са с щети след ураганен вятър

Над 20 от тях са повалени в коритото на река Чая. Вятърът е изхвърлил пълни контейнери за смет в реката. Активизирало се е и свлачище над Бачковският манастир. Заради паднал стълб селото е останало и без ток. 
 

За кратък период е бил затворен и пътят към Смолян. “В момента има ток във всички квартали на селото. Няма пострадали хора, само една жена със счупена ръка”, каза Христо Калчев, кметски наместник на село Бачково. По-сериозни са пораженията в Девин. В едно от местните училища, чиито покривът е напълно отнесен, днес е обявен неучебен ден.

След бурята: Eлектрозахранването в повечето засегнати места в Бургаско е възстановено

Над 1500 декара лозови масиви е унищожила бурята, която се разрази в събота в Поморие. Щетите за земеделските производители са 95%, а според първоначални изчисления унищожената продукция е над 1 500 000 тона.

БГНЕС

Освен продукцията, унищожени са трайни насаждения и съпътстващите към тях конструкции. В черноморския град продължава частичното бедствено положение. Димитър Пилонтов е собственик на гроздов масив.
 

По думите му насажденията са напълно унищожени и подлежат на пълна подмяна. Изчислява, че загубите от нереализираната продукция ще възлизат на около 8 хил. лв. Допълва, че тя не е застрахована и обяснява защо: „Тук нямаме градобитна площадка и винаги застрахователните премии са двойни и тройни,в  сравнение с другите”.

БГНЕС

Кметът на Община Поморие Иван Алексиев уточни, че след направен оглед кризисният щаб в града е обявил бедствено положение, за да може всички производители да бъдат защитени. Алексиев е разговарял и със земеделския министър. Той увери, че всички лозари ще бъдат обезщетени.

Продължава борбата с нанесените щети в Поморие

Продължава разчистването на щетите по Черноморието. Частично бедствено положение е в сила и за Бургас. Причината - ураганният вятър, който удари Бургаския залив. 

БГНЕС

Очаква се да започне и оценката на щетите. Според първоначалните данни, мощната стихия е изкоренила над 400 дървета, десетки коли са изпочупи, а населени места останаха без ток.
nova.bg