Частично бедствено положение е обявено в Поморие заради силната буря вчера, придружена с проливен дъжд и градушка, която причини щети в района, съобщиха от общината. Има паднали електрически стълбове, билбордове, дървета, указателни табели, огради, преобърнати пейки. Без електричество все още са квартал "Каменар" и село Лъка. Причината са паднали дървета върху външни електропроводи. Няма пострадали и бедстващи хора.

Над 1500 декара лозови масиви е унищожила бурята. Щетите за земеделските производители са 95 процента, а унищожената продукция е над 1 000 000  тона, според първоначални изчисления. Освен продукцията, унищожени са трайни насаждения и съпътстващите към тях конструкции. 

Кметът на Поморие Иван Алексиев и областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова направиха оглед на поразени от бурята масиви.

След бурята в Бургаско: Има ли пострадали и какви са щетите

"Призоваваме всички земеделски производители срочно да подадат своите заявления за обезщетения в общината, които ще бъдат изпратени в общинската служба "Земеделие". Утре ще бъде сформирана междуведомствена комисия за оценка на щетите", каза кметът Алексиев.

Разразилата се в събота силна буря в Поморие завлече и десетина лодки и яхти навътре в морето. Още вчера кметът на Поморие Иван Алексиев свика кризисния щаб заради усложнената обстановка след силната буря - наводнени улици, прекъснато електричество.

От EVN съобщиха, че Поморие в момента е на резервно захранване от подстанцията "Каблешково". Причината е в прекъснатите далекопроводи и спирането на работата на подстанцията "Хоризонт".
"Направихме всичко възможно да възстановим захранването на града още снощи, но ситуацията е изключително сложна. Ако не се възстанови работата на подстанцията "Хоризонт" в най-кратки срокове, зимният отоплителен сезон ще бъде проблемен за осигуряване на ток в Поморие. Работим по авариите", каза представител на енергодружеството.

От пресцентъра на общината добавиха, че силният вятър е нанесъл сериозни щети на съоръженията на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в района на Поморие. Мощната буря е съборила 13 стълба на електропроводите 110 kV "Ветрен" и "Ахелой" и е оставила без електрозахранване подстанцията 110/20 kV "Хоризонт". Аварията, причинена от стихийния вятър, е оставила без електрозахранване част от населените места около Поморие, което късно вечерта е възстановено.

В Поморие е обявено частично бедствено положение

Продължава съвместната работа на екипите на ЕСО ЕАД и "Електроразпределение-Юг" за отстраняване на щетите върху електропреносните и електроразпределителните съоръжения, нанесени от бурята в късния следобед вчера. 

По данни на МВР двете платна на главния път Бургас–Поморие, пътят Поморие–Ахелой, пътят към квартал "Каменар", както и улиците в Поморие са разчистени от падналите дървета и са проходими.
Счупени лампи и скъсани жици са причината за липсата на улично осветление. До края на деня то ще бъде възстановено на 60 процента.

Кметът на Поморие Иван Алексиев каза, че днес продължава почистването на уличната мрежа от клони и паднали дървета. Той е разпоредил в тридневен срок да му бъде представен подробен доклад за състоянието на всички стълбове и дървета на територията на града, както и да бъде извършена спешна проверка до края на днешния ден за състоянието на училищните дворове и сгради.


 
БТА