/ netinfo
Скандал между пътничка в автобус на „Бургасбус“ и контрольорки предизвика проверка и глоба за проверяващите.
 
Спорът, заснет на видео и разпространен в социалната мрежа Facebook, е възникнал между млада бургазлийка и двете контрольорки в превозното средство, обслужващо линия Б1.
 

Говоренето по телефона в реиса,се таксува 10 лева..Тукущо в рейса B1

Публикувахте от Димитър Бързилов в 8 май 2018 г.
„Говоренето по телефона се таксува 10 лева. Току-що в Б1“, пише авторът на видеото Димитър Бързилов в поста си. Кадрите са запечатали шумен спор между русо момиче и контрольорите. В края се стига и до физическа саморазправа и хвърлени пари за глоба.

Пловдивският кондуктор, който продава билети от тавана: Нямаше как да мина между хората (ВИДЕО)

След като младата жена слиза от автобуса, екшънът продължава между Бързилов и общинските служителки, една от които също започва да снима с мобилния си телефон. Това пък предизвика острата реакция и на други пътуващи.
 
Общинският превозвач „Бургасбус“ е започнал проверка по разпореждане на кмета Димитър Николов. Управителят на фирмата инж. Петко Драгнев заяви, че двете служителки на превозвача ще бъдат санкционирани. "Ще направим това, въпреки че те са свършили съвестно своите задължения. Жената, която е влязла в спор с тях, не си е купила билет след качването в автобуса. Държала е чаша в едната ръка, а в друга телефон, по който е разговаряла", обясни Драгнев.
 
По думите му след проверка за нередовни пътници, жената е уведомена, че ще бъде санкционирана, тъй като няма билет. По-рано днес от общинската фирма разпространиха следното прессъобщение:
 
"След възникналия инцидент между контрольори на „Бургасбус“ и пътничка в автобус Б1, общинският превозвач поднася извиненията си на всички, които са станали свидетели на тази грозна сцена.
 
Информацията, която беше разпространена във Facebook, че причината за скандала е глоба за говорене по телефона, е крайно невярна. След като бяха изгледани всички видео записи от автобуса, беше установено, че пътничката действително е била без билет.
 
Според правилника, с който можете да се запознаете във всеки един автобус на „Бургасбус“, както и в интернет, ясно е написано, че пътникът трябва да се таксува още с влизане в превозното средство. Участничката в скандалното видео, още с качването си има няколко възможности да направи това, защото кондукторът няколко пъти застава до нея. Въпреки това, пътничката предпочита да гледа през прозореца, докато пие кафе и говори по телефона.
 
3 минути и няколко пропуснати шанса по-късно, тя е била проверена от контрольор, чиято работа не е да продава билети, а да ги проверява. След като се установява, че пътничката е нередовна, служителките се опитват да я глобят със стандартната глоба от 10 лева. Това, което липсва от разпространеното в интернет видео е, как жената замеря със стотинки контрольорите, след като слиза от автобуса без да плати нито билет, нито глоба.
 
За грубото си отношение нашите служители ще бъдат санкционирани с последно предупреждение за уволнение и с финансова санкция от една месечна работна заплата, според Кодекса на труда и вътрешния правилник на „Бургасбус“. Отбелязваме, че те ще бъдат санкционирани само и единствено заради грубото си поведение, макар и провокирано, а не защото са изпълнявали служебните си задължения, опитвайки се да глобят нередовен пътник.
 
Ние заставаме твърдо против грубото отношение и агресията. Независимо дали тя е от страна на пътниците или нашите служители. Имаме предвид, че работата на персонала в автобуса е натоварена и се случва емоциите да ескалират, но се надяваме, че с взаимни усилия и уважение подобни инциденти, ще бъдат избегнати за в бъдеще."