/ ГЕРБ - Бургас
До края на 2019 г. ще бъде създадена уеб-базирана информационна система, свързана с резултатите на дългосрочните и краткосрочни прогнози за пазара на труда на МТСП.

Тя ще позволява да се изготвят справки по различни критерии и която ще е достъпна безплатно за всички граждани на сайта на социалното министерство.

Броят на регистрираните безработни намалява

Това стана ясно по време на изслушване на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков в парламента. Народният представител от ГЕРБ Галя Желязкова отправи въпрос как ще бъдат разпространени и използвани от институциите и гражданите разработените по поръчка на МТСП прогнози за развитието на пазара на труда в България до 2032 г.

Темата на изслушването бе за предприетите и планирани мерки, нови услуги и действия на пазара на труда, в това число в рамките на активната политика на пазара на труда за повишаване на предлагането и качеството на работната сила и намаляване на несъответствията на пазара.

Работодатели, за вас

Бургаският депутат поиска по-детайлна информация, как резултатите от прогнозите за пазара на труда у нас се разпространяват сред министерства и агенции. "Прогнозите могат да се използват за определяне на броя на студентите в университетите, най-вече в новооткрити специалности.

Те са приложими и при изготвянето на предложение до НС и МС за създаване и/или преструктуриране на университети заедно с филиали. Важно е да се отбележи, че икономическият растеж в България е факт, създават се много нови работни места, бизнесът търси кадри.

По данни на министър Петков има съществено намаляване на безработицата - за 2018 г. им най-голямо свиване, месечно се регистрират средно малко под 203 хил. души или над 14% намаляване спрямо 2017 г.

Eто къде можете да питате за работа

Очаква се положителната тенденция за 2019 за ръст на заетите места да продължи, Според данните на НСИ бизнесът посочва като проблем недостигът на кадри,  а самите работещи - липсата на конкретни професионални умения“, сподели Желязкова.

Министър Петков поясни, че ресорното министерство използва резултатите от средносрочните и дългосрочните прогнози за търсенето и предлагането на труд при разработването на Националния план за действие по заетостта.

Споделеният опит: Предприемачи ни дават безценни съвети за успешен бизнес

Данните се ползват и при планирането и одобряването на обученията, включени в двугодишния план на Държавно предприятие "Българо-германски център за професионално обучение", и в плана за обучения на Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи към МТСП.

Използват се и в процеса на изготвяне на предложение за актуализиране на списъка на професиите, за които има доказан недостиг от висококвалифицирани специалисти. Министър Петков посочи още, че акцент в работата на социалното ведомство и тази година ще бъдат обученията, професионалните преквалификация и трудовите борси.