/ Пресцентър
Интегрираният проект за социално включване на роми и други уязвими групи, изпълняван в рамките по Програма "Здраве и образование за всички", съфинансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество осигури достъп до здравни грижи и профилактика на циганските малцинства в Бургас, Средец и Малко Търново. 

Безплатно: Педиатри от "Пирогов" ще извършват прегледи в Бургас

Шестима медиатори работят по него в трите общини. В Бургас те действат основно в квартал „Победа“. Досега там са извършени 130 гинекологични прегледа, с цитонамазка, и 300 профилактични. 88 спирали са поставени на жени с цел предпазване от нежелана бременност, която е един от големите проблеми сред ромското малцинство.

Сложен остава въпросът с профилактичните прегледи, защото много от жителите на махалата не са здравно осигурени. Предстои да бъдат направени и 200 изследвания за сифили, здравни групи с младежи за половопредавани болести, а с децата се извършват беседи, на които се коментира важността на хигиената. Медиаторите правят и задължителни имунизации. 

В три направления работят здравните медиатори в Средец. Една от тях е насочена към репродуктивното здраве. В Малко Търново усилията им са насочени към информация по отношение на контрацепция и полово предавани болести и здравна профилактика. Над 500 са само профилактичните прегледи, на половината, които са деца, са поставени и ваксини.