Бургаският районен съд разпореди да бъде съборена част от южната крепостна стена на Созопол.

Претенциите са за около 6.5 кв. метра - част от архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула” в старата част на Созопол. Консервацията и реставрацията им продължиха 17 г. и бяха финансирани от Европейския съюз, предава NOVA.

Причината за решението на съда е, че археологическият обект скривал гледката към морето на собственика на заведение. „Видях, че 5-6 човека в двора ми, които зидаха. Можете ли да си представите - това го правиха без да са ме попитали и без разрешение. Искам да съборят незаконната стена. Никаква стена е нямало тук”, каза собственикът на имота Иван Илиев.

„Става въпрос за реализация на проект, граничещ с частен имот. Не мога да коментирам решенията на съда, нито качествата на проекта. Малко е преиграно с надстрояването, но в основата има запазен оригинал. Следва да се изпълнят решенията на съда”, коментира директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев.

Председателят на Общинския съвет в Созопол Георги Пинелов посочи, че на мястото той помни, че е имало полусрутена къща. „Такъв зид в този вид не е имало, дори да е имало, не се е виждал”, добави той.
nova.bg