Молитвена закуска в Бургас
Молитвена закуска в Бургас / ИК
Кметът Николов: Началото винаги е трудно, но ще направим тези срещи традиция
„Сърцето на водача“ беше темата на първата за Бургас Молитвена закуска, която събра в зала „Георги Баев“ на КЦ „Морско казино“ лидери в сферата на обществения, духовен, културен, икономически и политически живот.  

Молитвена закуска


 „Сърцето на водача, трябва да бъде сърце за другите. За да има просперитет едно общество е важно лидерите му да са хора с ценности и добродетели, които да се изявяват с действия“, казаха организаторите - пастор Живко и Нели Тончеви от църква „Благовестие“. Целта на форума, заимстван от този в Белия дом в САЩ, беше местните лидери, чиито решения влияят върху обществото, да насочат внимание към духовните истини.

Молитвена закуска

Молитвена закуска

Молитвена закуска


„В навечерието на Рождество Христово трябва да бъдем много благодарни на Всевишния, който ни е създал и смирени за да показваме респект към Него. Щастлив съм, че всички нас тук ни свързва тази необходимост и стремеж. Нека щастието и любовта да ни водят и да имаме очи и сърце за хората, които са в нужда. В тези дни е време да им помогнем и да направим дните им по-леки“, призова кметът на Бургас – Димитър Николов, който е от инициаторите на събитието. По думите му, началото на подобни форуми е трудно, но е важно Молитвените закуски да станат традиция.  
„Живеем в динамично време, в което общуваме чрез технологии и често лишаваме сърцето си от щастие. А в него е скрита любовта, чрез която правим добри дела“, се казва в обръщението на областният управител Вълчо Чолаков, прочетено заместникът му – Владимир Крумов.
По време на срещата, водещият кардиолог д-р Стоян Ралев маркира основните стъпки за физическото здраве на сърцето. Движението и храната са важен фактор, а захарният диабет и стресът - бич на 21 век. „Сърцето е център на човешкото тяло, но без разум, ние сме животни. Разумът ни дава право на избор, а моралните избори, силно влияят на здравето. Бог ни е дал да различаваме добро и зло, чрез съвестта. Тя се опира на трите душевни способности – разум, чувствителност и воля. Актуалността на 10-те Божи заповеди, дадени близо 13 века преди Христа, е съвършена и днес.  Законът за огледалото гласи, че това което виждаме в другите е отражение на това, което е вътре в нас. Следователно, щастието е в самите нас, а радостта на спокойното и весело сърце е привенция срещу болестта“, каза д-р Ралев.

Молитвена закуска

Молитвена закуска


За духовното здраве на сърцето говори пастор Живко Тончев, който потвърди думите на кардиолога с текстове от Библията. „Повече от всичко, което пазиш, пази сърцето си, защото от него са изворите на живота“ /Притчи 4:23/.  Той припомни, че щастието и радостта, важни и за физическото здраве, се крият в благодарността, защото здравото сърце е чисто, благодарно, весело и смирено.
Актьорът Юрий Ангелов даде пример за силата на духа, чрез лична история. Само дни след като приел наградата „Св. Николай Чудотворец“, той претърпял тежък инцидент, падайки от 5 метра височина и получил множество фрактури. „В такъв момент разбираш, колко е важно да имаш силен и бодър дух. Прочетох последната книга на Стивън Хокинг и си дадох сметка, че човек може да промени света, разполагайки само един здрав мускул в тялото си. Целият му живот, доказва че първичното е духа и това дава оптимизъм“, каза актьорът.
Станислав Андреев от екипа на организаторите призова присъстващите да бъдат лидери-визионери. Финалът на срещата беше поставен с молитва за благословение на града и страната ни, водена от адв. Димитър Спилков, Национален координатор на "Общо молитвено движение и братолюбие".