Румъния иска туристически коридори до Бургас
Румъния иска туристически коридори до Бургас / пресцентър Община Бургас

Кметът Димитър Николов се срещна с посланика на Румъния у нас Н. Пр. Антон Пакурецу. Дипломатът бе придружен от културното аташе към посолството и почетния консул на Румъния в Бургас - г-жа Евгения Попеску.

Кметът Николов и Антон Пакурецу се обединиха около мнението, че България и Румъния трябва да бъдат активни и да не изостават от други държави, които чрез двустранното си сътрудничество успешно използват европейските фондове.
Според посланика на северната ни съседка е перспективно да се мисли за туристически коридори от Румъния до Бургас. Кметът Николов потвърди логиката на такова начинание, тъй като броят на румънските туристи, които посещават Бургас и региона постоянно расте. Голям е и броят на транзитно преминаващите в посока Турция.

"Като местна власт с доказан административен капацитет Бургас ще се включи активно в подготовката на двустранни проекти", каза кметът Николов. Ще се използват възможностите на Програмата за трансгранично сътрудничество България - Румъния, на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, на Програмата за черноморско сътрудничество.

По-късно посланик Пакурецу и кметът Николов откриха фотоизложбата "Дунав - истинската река", която съдържа над 30 фотографии от долното течение на Дунав, дело на шестима фотографи от България, Румъния, Австрия и Франция. Тя е подредена в бургаския културен център "Морско казино".