Румен Ангелов погва укриването на ДДС с нов закон
Румен Ангелов погва укриването на ДДС с нов закон / netinfo

Проектозакон за изменение на Закона за ДДС входира в деловодството на Народното събрание бургаският депутат Румен Ангелов.

Ако бъде приета, промяната ще сведе до минимум генерирането на корупция при укриването на ДДС от покупка на служебни автомобили – прогнозира народният представител.

Според лидерът на ССД в Бургас в момента много фирми регистрират служебните си автомобили като коли тип „1+1” , т.е като познатите на всички „баничарки”. По документи този тип превозни средства разполагат с 1 място за водач плюс още едно място за придружител.

По същата схема се регистрират мощни и свръхлуксозни джипове, които документално се оформят като автомобили тип „5+2”.

Загубите за държавата са огромни, защото това е единият от трите вида най-разпространена корупция у нас – изчислява Румен Ангелов.

При възстановяването на ДДС след приемането на промяната в Закона за ДДС на светло ще излязат най-малко 120 млн. лв, които ще бъдат обложени с данъци- прогнозира депутатът Румен Ангелов като се опира на изследване на „Центъра за развитие на демокрацията” и „Центъра за анализи и проучвания”. До сега парите са потъвали в сивия сектор под формата на ремонти, подмяна на части, подръжка и други разходи от този тип.