Роми обсебили в изборния ден секционна комисия в Кипър
Роми обсебили в изборния ден секционна комисия в Кипър / netinfo

Роми обсебили на 25 май секционна избирателна комисия в район Паралимни в Кипър, съобщават от там. Сигнал до ЦИК са изпратили българи, живеещи в Кипър, за подмяна на председател на секционна избирателна комисия на 23 май, в район със силно ромско приствие. До момента не са получили отговор.
„За всичките 7 секции в Кипър председателите на комисиите са кадри на МВнР, командировани на острова. В район Паралимни, в който има над 5000-на ромска диаспора бе определен за председател човек от тази общност, член на ДПС", се казва в писмото до ЦИК.
До 22 май в състава на комисията е фигурирало официално името на Маргарита Николова, председател на СБК - район Паралимни. Ден по-късно, на г-жа Николова е съобщено, че с грама от ЦИК за председател на комисията е назначен Рангел Манчев.
Въпросният район е по-известен сред сънародниците ни като „Факултето". Източник, пожелал анонимност, съобщи за „Дарик", че наблюдателите от ДПС в Паралимни са най-многобройни. Сред тях е и бащата на подменения в последния момент председател, член на партията.
„Предвид, че във всички градове председателите са от МВнР, защо в Паралимни е назначен, в последния момент местен човек, от ромски произход? Да разбираме ли, че на нас, които години наред изнасяме изборите на гърба си не ни имат доверие и ни пращат хора от България, а в Паралимни сменят член на комисията и в момента я оглавява човек от района?", питат сънародниците ни.