Рибарите в Царево празнуват
Рибарите в Царево празнуват / netinfo
Зарган и сафрид ще имат на трапезата си рибарите в Царево утре в Деня на Свети Николай Чудотворец. Ако времето е хубаво, те ще спазят традицията и ще влязат с кораб и лодки в морето, където ще хвърлят цветя и така ще отдадат дължимото на загиналите моряци.

Председателят на Общинския съвет Дечо Градев, който е запален рибар със собствена лодка, е убеден, че североизточният вятър, ще продължи да духа и на Никулден и най-вероятно лодките няма да се отдалечават много от брега. Царевските рибари , които са около 400, ще празнуват в лодките си. Към 200 са лодките на кея. Най-старият рибар в града Стоян Въртелеша е подготвил за празника и от рибния деликатес „чироз” / сушена риба/, но от зарган, а не от черноморска скумрия, както е в оригиналната рецепта. Когато за първи път е риболувал с баща си, Въртелеша е бил едва 9-годишен. Оттогава няма ден, в който да не е влизал в морето.

Тукашните рибари обичат да се шегуват по адрес на рибите, когато паламудът не се появява: „Жените са като рибите, никой не знае кой път ще хванат”.