Ремонт в Природонаучния музей
Ремонт в Природонаучния музей / netinfo

Природонаучният музей в Бургас, който е паметник на културата, ще бъде ремонтиран до края на тази година. Проектът за това е по програмата „Красива България". Предстои цялостна подмяна на покрива, възстановяване и пребоядисване на фасадата с всички декоративни елементи, изграждане на дренаж за защита от подпочвени води, подмяна на цялостната електрическа инсталация и старото осветление с енергоспестяващо.

Ще бъде изградена модерна пожароизвестителна инсталация за максимално предпазване на културните ценности, съхранявани във фондовете на музея. Ще бъде поставена топлоизолация на външните стени, а остарялата дограма ще бъде подменена с нова. Сградата на улица „Константин Фотинов" 30 е построена през 1896 година за семейството на бургаския доктор Куцодимитрос. Тя е проектирана съгласно модерния за онова време неокласицизъм.

През годините е била жилище, училище и педагогическа гимназия. Обособена е за нуждите на Природонаучния музей в началото на 80 години на миналия век, когато е обявена за недвижима културна ценност от местно значение.