Разбиха група за разпространение на наркотици в Бургас, съобщиха от прокуратурата.

Към наказателна отговорност са привлечени трима души, които сговаряйки се по между си са осъществили организирана престъпна дейност по отглеждане, производство и държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества - канабис.

Прокуратура

Две от лицата са задържани за срок до 72 часа и по отношение на тях предстои в съд да бъдат внесени искания за определяне на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража, а третото е обявено за международно издирване, тъй като за него има данни, че намира в чужбина.

Хванаха мъж с голямо количесто марихуана в Свиленград (СНИМКА)

Престъпното сдружение е било неутрализирано при специализирана операция на служители на ГДБОП, проведена под надзора на прокуратурата. Подробности от разследването предоставиха пред медиите окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, прокурорът от Окръжна прокуратура-Бургас Ангел Георгиев, който е наблюдаващ по досъдебното производство и комисар Ради Пенев - началник на отдел в ГДБОП.

Прокуратура

Те посочиха, че престъпното сдружение е осъществявало дейността си от началото на 2023 година. Канабисът е отглеждан край село Смолник, община Карнобат.Обвиняемите са регистрирани като земеделски производители и на тази база с притежавали земеделски площи и прилежащи постройки към тях, в които са отглеждали марихуана на открито и на закрито.

Стопанисвали са и язовир, от който са поливали продукцията си. Действали са при изключителна конспиративност. Отгледаната и изсушена марихуана е била вакуумирана и отнасяна на специално място - тайник, от който тя е била получавана от купувачите.

Прокуратура

По този начин се е избягал непосредствения контакт между обвиняемите и крайния купувач. На място са установени над 4 килограма изсушена тревна маса – канабис, а в едно от помещенията са открити и нови насаждения.

Прокуратура

По оперативна информация през изминалия месец обвиняемите са успели да пласират други близо пет килограма готова продукция. По цени на улицата количество от 9 килограма канабис достига стойности от близо 1 милион лева.

Участващите в брифинга посочиха още, че марихуаната е била предназначена за вътрешния български пазар.