Теодор Тончев Тетката
Теодор Тончев Тетката / netinfo
„Да е жива и здрава Бургаската окръжна прокуратура... Деянието е с толкова ниска степен на обществена опасност, че е срам и позор да се води досъдебно производство.“ До това заключение стигна съдия Катя Господинова от Бургаския окръжен съд, след като прелисти материалите в разследването срещу 33-годишния Теодор Тончев-Тетката. Той беше задържан и обвинен затова, че на 11 март т.г. извършил дръзка кражба на... ключ за автомобил и 90 лева. Теодор успял да избяга, малко след като собственикът на колата и брат му, го хванали и набили. Парите върнал, а ключа изхвърлил. По-късно полицията го арестувала.

Днес прокуратурата поиска той да остане под стража. „Престъплението е извършено в условията на опасен рецидив. Налице са всички основания на обвиняемия да се наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, извади своя коз магистратурата. Държавното обвинение подчерта, че съществува реална опасност Тончев да се укрие или да извърши ново престъпление.
 
Съдия Господинова разчупи строгата юридическата лексика и деликатно загатна, че е на ти не само с правото, но и със старата българска литература: „С това свидетелство за съдимост, „История славянобългарска“ ще напишем“.

Невинен съм! Всеки ден ме спират полицаите, нищо не съм направил“, каза с наведена глава обвиняемият.

Сълзи от радост потекоха от очите на Тетката, щом чу решението на съда - да бъде пуснат срещу подписка.

„Защо плачеш? Защото съдът е справедлив!? Втори път компромис няма да има“, отсече съдия Господинова.


  
Ето и официалното прессъобщение на Бургаския окръжен съд по случая. Публикуваме текста без редакторска намеса:

При вземането днес на втората мярка за неотклонение "Подписка" спрямо Теодор Т., съдът прие, че не може да се направи обосновано предположение, че Теодор Т. е извършил престъплението в което е обвинен - грабеж. От друга страна съдът намери, че същия няма опасност да се укрие и да извърши друго престъпление. Окръжен съд - Бургас отчете, че деянието е с ниска степен на обществена опасност, в степен на незначителна, поради което остави без уважение искането на Окръжна прокуратура - Бургас за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража" и определи мярка за неотклонение "Подписка", като най-адекватна на деянието.
 
Б.а. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано или протестирано.