Пускат билети за „София филм фест на брега”
Пускат билети за „София филм фест на брега” / www.sofiaiff.com

Билети за седмото издание на „София филм фест на брега” ще се продават от 6 март на касата на ДТ „Адриана Будевска” в центъра на Бургас. Цената за прожекция е 6 лева. По традиция и тази година ще се продават абонаментни карти за 10 и 20 билета.  

Кинофестивалът започва в Бургас седмица по-късно от софийското издание. Стартът ще бъде даден на 12 март с тържествена церемония в кино „Тракия” след която от 19 часа ще бъде прожектиран филма на Вим Вендерс „Снимки в Палермо”. Тази година „София филм фест на брега” ще продължи до 20 март. Той се организира от Арт Фест, Община Бургас, и сдружение „На брега”. 

20 игрални филма и 12 заглавия от конкурса „Jameson” предлагат на бургазлии организаторите. Документалните летни ще се въртят безплатно в дните 16, 17 и 18 март от 17 часа. Два филма наградени с „Оскар” за актьорска игра ще гледат булгазлии. „Милк” на режисьора Гюс ван Сант донесъл статутаетка за Шон Пен ще се излъчи в първия фестивален ден и драмата „Четецът” с участието на Кейт Уйнслет ще се прожектира на 15 март от 20 часа.

Гости на бургаската кинофиеста ще бъдат мексиканките Нанси и Летисия Виляреал, които са част от екипа на филма „Кумбия кайера“ на режисьора Рене Виляреал. Френският режисьор, сценарист, оператор, музикант и писател Зигфрид ще бъде в Бургас на 16 март за да представи филма си „Санса”. Първи в морския град пристига латвийският режисьор Александър Хан за продукцията „Лудост посред лято” на Австрия, Великобритания и Латвия.  

„София филм фест на брега” ще бъде закрит с прожекция на най-новия филм на Георги Дюлгеров „Козелът”. Бургазлии ще могат да се срещнат с екипа начело с режисьора и актьорите Анджела Родел , Любов Любчева и Иван Савов във фоайето на кино „Тракия”, непосредствено преди началото.

За закриването на фестивала се очаква да пристигне и синът на Апостол Карамитев - Момчил, който тази година е член на международнот жури на „София филм фест”.