Прокурори и полиция в бургаските училища, заради дилъри
Прокурори и полиция в бургаските училища, заради дилъри / снимка, podtepeto.com

Община Бургас постави специални пощенски кутии в 18 учебни заведения. В тях учениците могат да подават анонимни сигнали за продажба и разпространение на дрога в и около училищата.
Серия от мерки в тази посока бяха обсъдени на среща между кмета Димитър Николов, областния управител Вълчо Чолаков, директора на полицията Калоян Калоянов, председателите на Апелативна, Окръжна и Районна прокуратурата.
Кутиите са поставени на места извън обсега на видеонаблюдението в училищата. Целта е децата да не се притесняват да алармират, ако са забелязали съмнителни лица, които предлагат или употребяват дрога, или пък да подадат сигнали за техни съученици, нуждаещи се от помощ за решаване на проблеми със зависимост от наркотични вещества. Анонимността на децата е гарантирана.
В 18-те училища влязоха 15 прокурори и полицаи. Те ще се срещат с учениците за да им обяснят за вредата от наркотиците и наказанията, на които подлежат дилъри и потребители.
Община Бургас е закупила още слюнкови тестове за наркотици, които ще бъдат разпределени в лекарските кабинети в училищата. Така родителите, които имат съмнения и искат да проверят децата си, могат да се възползват от тази възможност.
Видеонаблюдение във всички бургаски училища, както и финансиране от Община Бургас на специализирани щатове за борба с наркотиците към ОД на МВР, са част от темите, върху които ще работят институциите в Бургас.